Terug
Gepubliceerd op 18/04/2025

2025_GR_00057 - Toelichting rapportering LEKP 1.0 en 2.0 - Akteneming

Gemeenteraad
do 17/04/2025 - 20:00 Raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Dries Deferm, Burgemeester; Gert Clerinx, Voorzitter; Miet Bessemans, Schepen; Rohnny Schreurs, Schepen; Urbain Bangels, Schepen; Kevin Oyen, Raadslid; Sandra Vansimpsen, Raadslid; Christel Jorissen, Raadslid; Claire Kempeneers, Raadslid; Marie-Rose Schops, Raadslid; Wouter Robijns, Raadslid; Sabrina Bonneux, Raadslid; Jente Strauven, Raadslid; Jana Wintmolders, Raadslid; Annick Vannijlen, Raadslid; Marc Machiels, Raadslid; Annick Raemaekers, Raadslid; Dirk Hendrickx, Raadslid; Evi Jans, Algemeen directeur

Afwezig

Arnoud Nijssen, Schepen

Secretaris

Evi Jans, Algemeen directeur

Voorzitter

Dries Deferm, Burgemeester
2025_GR_00057 - Toelichting rapportering LEKP 1.0 en 2.0 - Akteneming 2025_GR_00057 - Toelichting rapportering LEKP 1.0 en 2.0 - Akteneming

Motivering

Argumentatie

De gemeente Nieuwerkerken ondertekende het LEKP 1.0 op 16 september 2021 en het LEKP 2.0 op 8 november 2022.

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse rapportering m.b.t. de voorgang opgemaakt worden om voor te leggen aan de gemeenteraad. Achteraf dient het rapport ingediend te worden bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

De financiële rapportering over 2024 gebeurt dit jaar aan de hand van een bijlage met financiële verantwoording. Dit is een wijziging t.o.v. de financiële rapportage m.b.t. de voorgaande rapportages.  

Om een opvolging van de gerealiseerde klimaatacties mogelijk te maken, wordt voorzien in een jaarlijks opvolgmoment. Er kan gebruik gemaakt worden van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt. 

De initiatieven die door het lokaal bestuur genomen zijn voor de werven 1 (vergroening) en 4 (water) worden vervolledigd in het groenblauwpeil.be. De doelstellingen voor werf 2 en 3 worden afhankelijk van de doelstelling ingegeven in het Loket Lokale Besturen of overgenomen van mogelijke informatiebronnen, zoals Fluvius, Autodelen.net, MOW (projecten ondersteund door het fietsfonds), (Kopenhagenfonds of zelf gefinancierde opwaardering van fietspaden langs gemeentewegen).

Sommige data worden jaarlijks geüpdatet waardoor het belangrijk is om rekening te houden dat de cijfers/visualisaties niet altijd een weerspiegeling zijn van de huidige stand van zaken. (Meer uitleg over de data is te vinden op de doelstellingenpagina: https://lokaalklimaatpact.be/doelstellingen). Daarnaast zijn er voor enkele onderdelen geen nieuwe cijfers meer beschikbaar sinds 2022, waardoor deze worden overgenomen zoals ze waren bij de laatst beschikbare gegevens. 

Dit rapport is gebaseerd op de doelstellingen uit het LEKP 1.0 en 2.0 die al gerapporteerd waren en de bijkomende realisatie van klimaatacties.

Juridische grond

Artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024: Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030.

Het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de gemeente Nieuwerkerken.

Het ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 16 september 2021.

Het ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van juli 2022 aangaande verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 8 november 2022. 

Het 'FIT for 55'-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 'Bijkomende maatregelen Klimaat' met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

Regelgeving: bevoegdheid

8a08e592682bdd4c01682cb9ef43009d

Regelgeving bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad neemt akte van de inhoudelijke en financiële rapportering 2024 in verband met het Lokaal Energie en Klimaatpact (zowel 1.0 als 2.0).