Nieuwerkerken ondertekende het Burgemeestersconvenant 2030 op 14 december 2017. De nodige documenten (risico- en kwetsbaarheidsanalyse en klimaatactieplan) werden ingediend in het voorjaar van 2020, iets meer dan twee jaar na ondertekening (op 14 december 2017) bij Europa, via het online platform van het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors of CoM).
Het Burgemeestersconvenant wordt opgevolgd via een tweejaarlijkse cyclus. De eerste rapportering over de voortgang van het klimaatactieplan 2030 heeft plaatsgevonden in december 2022. Tijdens deze rapportering werd er niet alleen aandacht gegeven aan mitigatie maar ook aan adaptatie.
In december 2024 rapporteerde de gemeente aan Europa over de voortgang van het klimaatactieplan. Naast deze verplichte tweejaarlijkse rapportering houdt de gemeente ook zelf de voortgang bij en tracht bij te sturen waar nodig.
Vanaf 1 januari 2025 moet ook over de pijler ‘sociaal klimaatbeleid’ verplicht worden gerapporteerd. Om hier alvast aan tegemoet te komen, rapporteerden de Limburgse gemeenten hier al over in december 2024.
Artikel 2 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”
De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024: Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).
Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030.
Het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de gemeente Nieuwerkerken.
Het ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 16 september 2021.
Het 'FIT for 55'-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 'Bijkomende maatregelen Klimaat' met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.
De raad neemt akte van de nota over de stand van zaken aangaande de rapportering voor Burgemeestersconvenant 2030.