Terug
Gepubliceerd op 20/12/2024

2024_GR_00085 - Vervoerregio Limburg – Nieuwe aanstelling vertegenwoordigers voor de Vervoerregioraad Limburg - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 19/12/2024 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Dries Deferm, Burgemeester; Gert Clerinx, Voorzitter; Miet Bessemans, Schepen; Rohnny Schreurs, Schepen; Urbain Bangels, Schepen; Arnoud Nijssen, Schepen; Kevin Oyen, Raadslid; Sandra Vansimpsen, Raadslid; Christel Jorissen, Raadslid; Claire Kempeneers, Raadslid; Marie-Rose Schops, Raadslid; Wouter Robijns, Raadslid; Sabrina Bonneux, Raadslid; Jente Strauven, Raadslid; Jana Wintmolders, Raadslid; Annick Vannijlen, Raadslid; Marc Machiels, Raadslid; Annick Raemaekers, Raadslid; Dirk Hendrickx, Raadslid; Evi Jans, Algemeen directeur

Secretaris

Evi Jans, Algemeen directeur

Voorzitter

Dries Deferm, Burgemeester
2024_GR_00085 - Vervoerregio Limburg – Nieuwe aanstelling vertegenwoordigers voor de Vervoerregioraad Limburg - Goedkeuring 2024_GR_00085 - Vervoerregio Limburg – Nieuwe aanstelling vertegenwoordigers voor de Vervoerregioraad Limburg - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van de 15 vervoerregio’s en legt de taken vast van de vervoerregioraad. Met de inrichting van vervoerregio’s, vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.

De gemeente is bij Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 ingedeeld in de Vervoerregio Limburg.

In de afgelopen legislatuur heeft de Vervoerregio Limburg een regionaal mobiliteitsplan opgesteld. Dat plan werd op 11 december 2023 goedgekeurd door de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het mobiliteitsplan speelt in op de huidige en toekomstige mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit, legt de link met het ruimtelijk beleid en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor. 

Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid  van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.

Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college/de gemeenteraad.

Ingevolge van de vernieuwing van de gemeenteraad wordt vanuit Departement Mobiliteit en Openbare Werken gevraagd om afgevaardigden aan te duiden voor de vervoerregioraad Limburg:

  • 1 effectieve politieke vertegenwoordiger vanuit het college van burgemeester of schepenen, bij voorkeur met de bevoegdheid mobiliteit
  • 1 plaatsvervangend politieke vertegenwoordiger vanuit het college van burgemeester of schepenen
  • 1 effectieve ambtelijke vertegenwoordiger 
  • 1 plaatsvervangend ambtelijke vertegenwoordiger 

In het gemeenteraadsbesluit kan ofwel de functie van de vertegenwoordigers of de naam vermeld worden. Deze mandaten zijn onbezoldigd. 

Het gemeenteraadsbesluit wordt overgemaakt aan vervoerregio.limburg@vlaanderen.be.

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

    Het decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019, artikel 7 §2 1°.

    Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2018 van de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s.

    Bij die afbakening maakt de gemeente Nieuwerkerken deel uit van de vervoerregio Limburg.

    Regelgeving: bevoegdheid

    8a08e592682bdd4c01682cb9ef43009d

    Regelgeving bevoegdheid

    De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
    <p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

    Besluit

    De gemeenteraad beslist:

    Artikel 1

    De schepen bevoegd voor mobiliteit, Dries Deferm, is de politieke vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de Vervoerregio Limburg. Als plaatsvervanger wordt de eerste schepen, Miet Bessemans, aangeduid. 

    Artikel 2

    De mobiliteitsambtenaar is de ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregio Limburg. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen. Als plaatsvervanger wordt Els Arnauts, diensthoofd Ruimtelijke Ordening, aangeduid. 

    Artikel 3

    Deze aanstellingen zijn geldig gedurende de verdere legislatuur. Er kan steeds een einde worden gesteld door een nieuw besluit van de gemeenteraad. 

    Artikel 4

    Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit. Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het secretariaat van de Vervoerregio Limburg: Departement mobiliteit & openbare werken - Beleid - vervoerregio.limburg@vlaanderen.be.