Tijdens de rondgang van de schadecommissie werd de dienst milieu in kennis gesteld van het vermoeden over de aanwezigheid van het schadelijk organisme Erwinia amylovora (Bacterievuur). De besmetting werd vastgesteld in de meidoornhaag door de afdeling bacterievuur van de provincie Limburg. Het perceel is gelegen achter Tegelrijstraat 42 te 3850 Nieuwerkerken en is kadastraal gekend als 1e afdeling, sectie A, perceelnummer 44 R en is eigendom van Felix Collin. Er werd een plan toegevoegd ter verduidelijking van de locatie waar het besmet plantgoed zich bevindt alsook waar de verbranding zal gebeuren.
De eigenaar heeft zijn toestemming gegeven aan de dienst Bacterievuur van de provincie om de nodige stappen te ondernemen om het bacterievuur te verwijderen. De uiterste uitvoeringsdatum wordt geschat rond eind november 2024.
Alle weggesnoeide of gerooide planten en plantendelen moeten:
Verbranding ter plaatse is slechts toegestaan indien de plaatselijk geldende wetgeving dit toelaat. De eigenaar dient daarvoor de aangewezen lokale autoriteiten vooraf in te lichten over de maatregel.
Al het gebruikte materiaal moet achteraf ontsmet worden.
Het FAVV controleert zelf of de verwijdering is uitgevoerd.
Toelichting Bacterievuur:
Bacterievuur of perenvuur is een plantenziekte die vooral bij fruittelers erg gevreesd wordt. Zonder beheersing heeft de ziekte nefaste gevolgen voor de fruitsector maar ook voor boomkwekerijen en sierteeltbedrijven. Bacterievuur komt niet alleen in fruitplantages voor maar ook in ons landschap, openbaar groen en onze tuinen. Heel wat alledaagse planten zijn er gevoelig voor. Indien de ziekte niet wordt bestreden, wordt het inperken erg moeilijk.
In het voorjaar is bacterievuur te herkennen aan het verwelken, verschrompelen en verdorren van bloesems. Ziek twijgweefsel is eerst waterachtig en voelt kleverig aan. Jonge vruchtjes verkleuren zwart en verdrogen. Nadien zijn het de bladeren die verwelken, vaalgroen en later roodbruin tot zwart verkleuren en slap hangen aan de twijgen. De top van de zieke twijg krult om en verdort. Er kunnen witte tot geelwitte slijmdruppels verschijnen op de zieke delen.
In het najaar verkleurt het zieke schorsweefsel van de grotere takken en de stam tot donkerpaars, het onderliggend weefsel verkleurt roodbruin tot oranje. Nadien hangen verdroogde bladeren en vruchtjes aan de verdorde twijgen. Op de grotere takken en stam zijn overwinteringskankers zichtbaar.
De bestrijding gebeurt het best als volgt:
Bij adviesvragen, twijfel of verdachte waarnemingen van bacterievuur kan er contact opgenomen worden met het Provinciaal meldpunt bacterievuur via het telefoonnummer 011 23 74 38 of per e-mail naar bacterievuur@limburg.be.
De medewerkers informeren over bacterievuur, maar kunnen ook een plaatsbezoek brengen bij een vermoedelijke infectie. Indien symptomen - na een eventuele analyse - bevestigd worden, zal er een professionele ploeg ter plaatse komen om de infectiehaard te verwijderen en geïnfecteerd materiaal af te voeren.
Deze dienstverlening is gratis maar vereist voorafgaande melding aan het provinciaal meldpunt.
Na het verwijderen van een infectiehaard op het terrein is het van belang dat er in de daarop volgende jaren goed onderhoud wordt uitgevoerd.
Inwoners moeten toelating vragen aan de gemeente om het besmette plantgoed te mogen verbranden. Eenmaal toestemming verkregen, dient de politie en de brandweer op de hoogte gebracht te worden alvorens het verbranden wordt aangevangen.
Ministerieel Besluit van 14 maart 2016 tot wijziging van Bijlage I van het KB van 23 juni 2008 betreffende de maatregelen om het binnenbrengen en het verspreiden van bacterievuur (Erwinia amylovora) te voorkomen, wat betreft de afbakening van de bufferzones in het nieuwe teeltseizoen.
De burgemeester verleent toestemming aan Benny Vangansewinkel in opdracht van Felix Collin en de afdeling Bacterievuur van de provincie Limburg om het besmette plantgoed te verbranden op de eigendom van Felix Collin gelegen te afdeling 1, sectie A, perceelnummer 44R te 3850 Nieuwerkerken. De verbranding zal op eigen terrein gebeuren. Deze beslissing dient ter staving van de goedkeuring.
Deze toelating wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de politie en brandweer.
Volgende richtlijnen dienen in acht genomen te worden:
Benny Vangansewinkel brengt de politie en brandweer op de hoogte alvorens hij aan de verbranding gaat beginnen. Dit gebeurt via de dispatching van de brandweer en 112, waarbij hij de locatie van het perceel te 3850 Nieuwerkerken vermeldt.