Aanleiding en doel:
De gemeente Nieuwerkerken wil overgaan tot de opmaak van een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer voor de Driesstraat. Het aanvullend reglement dient er te komen omdat de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer op het grondgebied Nieuwerkerken aan vernieuwing toe zijn. Maar ook voor de realisatie van zebrapaden op het kruispunt t.h.v. Kerkstraat, Driesstraat en Bornestraat. Daarnaast zijn er verschillende meldingen geweest over verkeersveiligheid t.h.v. het kruispunt Boterberg - Driesstraat. Waardoor een gedeelte van de Driesstraat voorzien zal worden van onderbroken witte strepen.
De Driesstraat is een gemeenteweg die behoort tot:
De gemeenteweg is gedeeltelijk gelegen binnen een bebouwde kom. Er wordt een apart aanvullend reglement voorzien om de specifieke wijzigingen voor de Driesstraat vast te leggen die los staan van het aanvullend reglement m.b.t. de bebouwde kom.
Op 3 september 2023 werd door mevr. Devolder gevraagd of het mogelijk was om een zebrapad te voorzien bij de drukke bushalte Mouveld II op de Kerkstraat. Er steken dagelijks veel kinderen over en dit kan op dit ogenblik niet veilig gebeuren.
In het verleden zijn op verschillende tijdstippen meldingen gebeurd over geparkeerde auto's t.h.v. de Driesstraat waardoor het verkeer komende van Boterberg weinig of geen zicht heeft op het verkeer komende van de Driesstraat. (Van beide zijden van de straat, afhankelijk van de manier waarop de auto's geparkeerd zijn op de Driesstraat).
Daarnaast wordt op regelmatige tijdstippen aangehaald dat er aan een te hoge snelheid op de Driesstraat gereden wordt wat bovenstaand probleem nog versterkt.
Het bestuur is op 28 maart 2024 in overleg gegaan met de bewoners van Boterberg om hun ervaringen en problemen in kaart te brengen omdat zij als 'ervaringsdeskundige' dagdagelijks met deze problematiek te maken krijgen.
Op basis van de voorstellen die hieruit voor zijn gekomen en de geldende regelgeving wordt een gedeelte van de Driesstraat voorzien van onderbroken strepen. Daarnaast wil het bestuur ook ingaan op de vraag van mevr. Devolder om zebrapaden te voorzien.
Dit aanvullend reglement dient om de verkeersveiligheid te verhogen en zal bij de wegenwerken (en vernieuwde inrichting van de straat) n.a.v. de gescheiden riolering t.h.v. de Driesstraat geëvalueerd en aangepast worden binnen het wettelijk kader. De wegenwerken zijn volgende legislatuur voorzien wanneer dit door Fluvius wordt ingepland.
Er dient overgegaan te worden tot de wijziging van het gemeenteraadsbesluit van 29 april 2010.
De wet betreffende de politie van het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.
De nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.
Het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 mei 2008.
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het Koninklijk Besluit houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg van 1 december 1975.
Het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 23 januari 2009.
Het ministerieel besluit waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald van 11 oktober 1976.
De Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het besluit van de gemeenteraad houdende vaststelling aanvullend verkeersreglement dat betrekking heeft op de gemeentewegen van 29 april 2010.
Het besluit van de gemeenteraad houdende het delegeren van de bevoegdheid inzake aanvullende politiereglementen naar het college van burgemeester en schepenen van 16 mei 2019.
Zie bijlage.
Wijziging:
In de Driesstraat wordt een snelheidsbeperking tot 50 km/uur ingericht.
Deze maatregel wordt aangeduid door de verkeerstekens:
Wijziging:
Op de Driesstraat wordt de rijbaan in twee rijstroken verdeeld door onderbroken witte strepen.
Deze maatregel wordt ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 72.3 van het KB.: een onderbroken streep betekent dat het iedere bestuurder verboden is deze te overschrijden, behalve om in te halen, om links af te slaan, om te keren of om van rijstrook te veranderen.
Wijziging:
De Driesstraat is ondergeschikt aan de Kerkstraat.
Deze maatregel wordt ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 76.2 van het KB.: een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, duidt de plaats aan waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen ingevolge een verkeersbord B1.
Deze maatregel wordt aangeduid door de verkeerstekens:
Wijziging:
De Driesstraat wordt ingedeeld als primaire weg t.o.v. de zijstraten met uitzondering van:
Deze maatregel wordt aangeduid door de verkeerstekens:
Wijziging:
Een deel van de Driesstraat (ook gekend als 'Kleine Driesstraat') wordt ondergeschikt t.o.v. het primaire gedeelte van de Driesstraat. Het ondergeschikte gedeelte omvat:
Deze maatregel wordt ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 76.2 van het KB.: een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, duidt de plaats aan waar de bestuurders, zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen ingevolge een verkeersbord B1.
Deze maatregel wordt aangeduid door de verkeerstekens:
Het college beslist om onderstaande artikels uit het aanvullend verkeersreglement van 29 april 2010 op te heffen:
Het college beslist om onderstaande artikels uit het aanvullend verkeersreglement van 2 februari 2021 op te heffen:
De onderdelen in de artikels opgenomen in het bestaande aanvullende reglement op de politie d.d.:
worden opgeheven en vervangen door onderhavig aanvullend verkeersreglement op de politie van het wegverkeer.
De resterende artikels (die geen betrekking hebben op de Driesstraat) blijven onverwijld geldig.
Dit aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer m.b.t. gemeentewegen wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.