Terug
Gepubliceerd op 17/05/2024

2024_GR_00034 - Nieuw wegtracé/riolering en bijhorende uitrustingswerken van de ontwikkeling 'uitbreiding Opcosenstraat' - Weigering

Gemeenteraad
do 16/05/2024 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Miet Bessemans, Schepen; Rohnny Schreurs, Schepen; Christel Jorissen, Schepen; Arnoud Nijssen, Schepen; Theo Herbots, Raadslid; Benny Bamps, Raadslid; Brenda Berden, Raadslid; André Willems, Raadslid; Urbain Bangels, Raadslid; Marie-José Bangels, Raadslid; Kevin Oyen, Raadslid; Gert Clerinx, Raadslid; Claire Kempeneers, Raadslid; Marie-Rose Schops, Raadslid; Evi Jans, Algemeen directeur

Afwezig

Dries Deferm, Voorzitter-Burgemeester; Luc Vaes, Raadslid; Sandra Vansimpsen, Raadslid

Secretaris

Evi Jans, Algemeen directeur
2024_GR_00034 - Nieuw wegtracé/riolering en bijhorende uitrustingswerken van de ontwikkeling 'uitbreiding Opcosenstraat' - Weigering 2024_GR_00034 - Nieuw wegtracé/riolering en bijhorende uitrustingswerken van de ontwikkeling 'uitbreiding Opcosenstraat' - Weigering

Motivering

Argumentatie

Het studiebureau Geotec, Riemsterweg 117 te 3742 Bilzen, diende namens A. Verelst projects, Trekschurenstraat 245 te 3500 Hasselt, op 1 december 2023 een aanvraag in tot het bekomen van een omgevingsvergunning te Nieuwerkerken - Opcosenstraat voor het creëren van 10 loten voor woningbouw in een halfopen bebouwingsvorm. De aanvraag omvat wegenis- en rioleringswerken, een gecombineerde buffer-/infiltratievoorziening en groenaanleg. Het betreft de gronden, gekadastreerd onder Nieuwerkerken, 4° afdeling, sectie B, nummers (of deel van nummers) 89K, 89L, 89P en 204Y.

De percelen zijn volgens het bij Koninklijk besluit van 5 april 1977 goedgekeurde gewestplan Sint-Truiden-Tongeren gelegen binnen het woongebied met landelijk karakter.

De aanvraag werd openbaar gemaakt overeenkomstig de regels vermeld in het hogergenoemde besluit van de Vlaamse regering d.d. 5 mei 2000 en zijn latere wijzigingen. Het openbaar onderzoek heeft gelopen van 29 december 2023 tot en met 27 januari 2023. Er werden 8 bezwaarschriften ingediend, waarvan er 1 terug werd ingetrokken. 

De inhoud van de bezwaarschriften handelt zowel over de ruimtelijke inpasbaarheid van het ontwerp als over de technische uitvoerbaarheid van het wegenistraject. Deze over de technische uitvoerbaarheid van het wegenistraject worden hier kort samengevat

1. Technische uitbreiding van de wegenis op De Miere (inclusief nutsvoorzieningen) lijkt logischer. De uitbreiding van het wegenistracé en de aantakking van de nutsvoorzieningen kunnen veel duurzamer uitgevoerd worden wanneer er via De Miere aangetakt wordt. Een verdere ontwikkeling van De Miere in zuidelijke richting blijft ook een mogelijkheid, waardoor de combinatie van dit ontwerp een extra verharding met zich meebrengt. 

Daarnaast wordt de vraag gesteld of het huidige project rekening houdt met een bijkomende toekomstige ontwikkeling ten zuiden. In die zin zal een ruimere hemelwaterbuffering nodig zijn. Waar kan dit technisch gezien voorzien worden? 

2. Het mobiliteitsaspect van het ontwerp wordt in vraag gesteld. De wegenis (inclusief kantstrook) is slechts 4m breed. Voor 10 woningen wordt dit te smal bevonden. Parkeerdruk van bezoekers of tweede wagen zal op de weg zelf komen te liggen. 

3. Het keerpunt achteraan in de straat wordt te klein bevonden (8m x 10m). Dit is onvoldoende voor brandweer en vuilnisophaling. 

4. Het ontwerp voorziet geen openbare aantrekkelijke, kwalitatieve groene verblijfsruimte

5. Het ontwerp wegenisplan voorziet geen enkele oprit naar de percelen toe. 

6. De te behouden trage weg wordt niet voorzien van een duurzame verharding maar wordt enkel ingezaaid met gras. Dit zal het gebruik ervan niet ten goede komen. Een duurzaam aangelegde trage verbinding tussen de Opcosenstraat en De Miere zou net een meerwaarde binnen een mogelijke woonontwikkeling kunnen vormen. 

Er wordt opgemerkt dat de bestaande trage weg 'voetweg nr. 49' op het plan afgeschermd wordt door lot 14. Zijnde een lot dat in privéhanden blijft van de verkavelaar. Echter het ontwerp voorziet parallel aan deze voetweg een uitbreiding van de trage verbinding, echter zijn deze van elkaar gescheiden door een privé-perceel. De algehele mobiliteit en ontsluitbaarheid van deze voetweg wordt gehypothekeerd of alleszins wordt zijn inzetbaarheid in een groter geheel van fijnmazige verbindingen onvoldoende onderzocht. 

7. De ingetekende wadi blokkeert een eventuele toekomstige aantakking van de wegenis op De Miere. In de aanvraag wordt aangegeven dat de wadi op dat moment maar moet verplaatst worden. Echter deze is voorzien voor de opvang van het hemelwater van dit project zelf. 

8. Het voorliggende ontwerp bevat geen voorziening van openbare verlichting. Het dossier moet in die zin aangevuld worden. 

9. De plannen zijn niet correct wat betreft de aansluiting op de wegenis van De Miere ter hoogte van de voorziene elektriciteitscabine. Het wegenisplan voorziet ook hier ingrepen op de percelen 292R2 en 292S2. Zij maken echter geen deel uit van deze aanvraag. 

10. Het voorstel is niet future-proof en houdt geen rekening met een toekomstig invullen van de zuidelijke percelen aan De Miere. De gemeenteraad dient te beschikken over deze informatie alvorens over een deelfacet een standpunt in te nemen. 

11. Er wordt een E-cabine voorzien, maar is deze voldoende uitgerust voor toekomstige ontwikkelingen? 

Het verkavelingsplan is bij deze beslissing gevoegd. Het bestek en de kostenraming maken hier ook deel van uit. Volgens de raming bedraagt de kostprijs van de werken 307 907,81 euro exclusief btw (372 568,45 euro inclusief btw). 

De raad neemt kennis van de bezwaarschriften en is van mening dat er op basis hiervan geen positief gevolg aan de aanvraag kan gegeven worden. De bezwaren zijn ontvankelijk en gegrond voor wat de technische uitvoerbaarheid van het wegenistraject betreft.

Het dossier bevat te veel onduidelijkheden en speelt te weinig in op de toekomstige mogelijkheden van dit binnengebied, waarbij geen rekening gehouden werd met de inrichting van het openbaar domein en het effect daarvan op het ontworpen wegtracé.

De raad is vragende partij om een geïntegreerde visie over het volledige binnengebied uit te werken. Dit wil zeggen dat er een visie dient uitgewerkt te worden waarin alle percelen vervat zitten. Deze visie dient rekening te houden en afgestemd te worden over alle beleidsdomeinen heen. Zo zullen de thema's water, openbare (ondergrondse en bovengrondse) infrastructuur, buurtwegen, mobiliteit, ontbossing, bebossing,... over het gehele gebied zorgvuldig moeten onderzocht worden zodat een ontwerp tot stand kan komen dat rekening houdt met al deze factoren en dat kan leiden tot een duurzame ontwikkeling van deze terreinen. 

Juridische grond

De wet van 29 juli 1991 bepaalt de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.

De wet van 12 november 1997 regelt de openbaarheid van bestuur in de provincies en de gemeenten.

Het decreet van 28 april 1993 regelt het administratief toezicht op de gemeenten voor het Vlaamse Gewest.

De artikelen 2 en 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, bepalen dat de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid beschikt in zaken die voor de gemeente van belang zijn. Volgens de rechtsleer en rechtspraak moet hieronder in het kader van de zaak van de wegen o.m. worden begrepen:

  • de aanleg van nieuwe gemeentewegen
  • de tracéwijziging
  • de verbreding of opheffing
  • de uitrusting van deze wegen

De recente wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 4 april 2014 heeft een artikel 4.2.25 ingevoegd, dat luidt als volgt: “Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag. Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur”.

Artikel 10 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 5 mei 2000 en wijziging d.d. 9 september 2011 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging, bepaalt dat: “Als het een vergunningsaanvraag betreft die wegeniswerken omvat als vermeld in artikel 4.2.25 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, neemt de gemeenteraad een gemotiveerd besluit over de zaak van de wegen. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de ingediende bezwaren en opmerkingen”.

Artikel 11 van het in de vorige alinea genoemde besluit bepaalt dat:
“§ 1. De vergunningverlenende overheid spreekt zich uit over de ingediende bezwaren en opmerkingen. Indien het een aanvraag betreft waarover het college van burgemeester en schepenen overeenkomstig artikel 4.7.26 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, dient te adviseren, spreekt dat zich er ook over uit, behalve indien de aanvraag van de gemeente zelf uitgaat of de adviestermijn verstreken is”.
§ 2. Het college voegt de geschreven bezwaren en opmerkingen, de in artikel 10 vermelde eventuele beslissingen van de gemeenteraad, alsook een verklaring dat het gemeentebestuur de bekendmaking heeft aangeplakt, aan het dossier toe”.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad neemt akte van de bezwaarschriften.

Artikel 2

De raad weigert het wegentracé in functie van de omgevingsvergunningsaanvraag te Nieuwerkerken - Opcosenstraat voor het creëren van 10 loten voor woningbouw in een halfopen bebouwingsvorm. De aanvraag omvat wegenis- en rioleringswerken, een gecombineerde buffer-/infiltratievoorziening en groenaanleg. Het betreft de gronden, gekadastreerd onder Nieuwerkerken, 4° afdeling, sectie B, nummers (of deel van nummers) 89K, 89L, 89P en 204Y.

Artikel 3

De raad is vragende partij om een geïntegreerde visie over het volledige binnengebied uit te werken. Dit wil zeggen dat er een visie dient uitgewerkt te worden waarin alle percelen vervat zitten. Deze visie dient rekening te houden en afgestemd te worden over alle beleidsdomeinen heen. Zo zullen de thema's water, openbare (ondergrondse en bovengrondse) infrastructuur, buurtwegen, mobiliteit, ontbossing, bebossing,... over het gehele gebied zorgvuldig moeten onderzocht worden zodat een ontwerp tot stand kan komen dat rekening houdt met al deze factoren en dat kan leiden tot een duurzame ontwikkeling van deze terreinen.