In het kader van de opdracht “Aankoop meubilair - oc De Brug, buurthuis Ter Cose en vc De Vileir” werd een bestek met nr. 2024-OO-004 opgesteld door de dienst ruimtelijke ontwikkeling.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 51 239,67 euro excl. btw of 62 000,00 euro incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan MJP001684 op actie AC000052 "Er is voldoende uitrusting aangekocht voor het gemeenschapscentrum".
Na goedkeuring door de raad zal het college van burgemeester en schepenen belast worden met de verdere uitvoering van dit dossier.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 143.000,00 niet).
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
De raad keurt het bestek met nr. 2024-OO-004 en de raming voor de opdracht “Aankoop meubilair - oc De Brug, buurthuis Ter Cose en vc De Vileir”, opgesteld door de dienst ruimtelijke ontwikkeling, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 51 239,67 euro excl. btw of 62 000,00 euro incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan MJP001684 op actie AC000052 "Er is voldoende uitrusting aangekocht voor het gemeenschapscentrum".
Op 8 maart 2024 werd het nieuw polyvalent gebouw in Wijer voorlopig opgeleverd.
In april 2024 gaan de deuren van het nieuwe gebouw in Wijer open, met een feestelijke opening op zondag 21 april 2024.
Dit gebouw komt er om onze jeugd, sport- en cultuurverenigingen een plaats te geven voor hun activiteiten.
Er werd eind 2023 via social media en het infozine een oproep gedaan bij de bevolking om een naam voor het gebouw te bedenken en deze door te geven. We kregen veel reacties binnen. Uit deze namen hebben we een selectie van 5 namen gemaakt, die aansluiten bij het gebouw. De 5 gekozen namen waren: Het/de Wij, De Vileir, de Bundel, de Binder, De Boomgaard. De adviesraden hebben advies gegeven over deze 5 namen. Het schepencollege heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt en gekozen voor 'De Vileir'. Deze naam klinkt goed en heeft een historische achtergrond. Wijer werd namelijk voor het eerst vermeld in 1139 als vileir, afgeleid van het Latijnse villa (hoeve).
Omdat al onze verenigingen van Nieuwerkerken hier terechtkunnen voor hun werking verkiezen we de naam 'vrijetijdscentrum De Vileir' (verkort: 'vc De Vileir') voor het nieuw polyvalent gebouw in Wijer.
Er werd ook een logo ontworpen voor dit gebouw (zie bijlage).
De raad keurt de naam 'vrijetijdcentrum De Vileir' (verkort: 'vc De Vileir') voor het nieuw polyvalent gebouw in Wijer goed.
In april 2024 opent het nieuwe vrijetijdscentrum De Vileir in Wijer.
Hiervoor werd een huishoudelijk reglement opgesteld voor de jeugdverenigingen van Nieuwerkerken die permanent gebruik maken van dit gebouw.
De jeugdverenigingen storten een waarborg voor eventuele kosten door schade of het niet naleven van de onderhoudsvoorwaarden.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement vc De Vileir in Wijer voor de jeugdverenigingen goed.
In april 2024 opent het nieuwe vrijetijdscentrum De Vileir in Wijer.
Hiervoor werd een huishoudelijk reglement opgesteld voor de sportverenigingen van Nieuwerkerken die permanent gebruik maken van dit gebouw.
De sportverenigingen staan zelf in voor het onderhoud (poetsen, ...) van de kleedkamers, toiletten en kleine polyvalente zaal.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement vc De Vileir in Wijer voor de sportverenigingen goed.
Het reglement betreffende de toekenning van premies ter aanmoediging van de beveiliging van woningen tegen inbraak werd op de gemeenteraad van 26 juni 2003 goedgekeurd en op 14 december 2017 aangepast.
Dit reglement was oorspronkelijk alleen van toepassing op organisatorische en bouwkundige maatregelen. Daarna werd er een uitbreiding voorzien met betrekking tot elektronische beveiliging van de woning (bv. camerabewaking, elektronische alarmsystemen, ...).
Het bedrag van de premie bleef behouden zoals oorspronkelijk werd opgenomen in het reglement, meer bepaald: 50% van de investering met een maximum van 100 euro per woning.
Op dit moment is een aanpassing van het reglement noodzakelijk naar aanleiding van recente premie-aanvragen die geweigerd werden omwille van een te late aanvraag. In het huidige reglement staat onder artikel 4 §2 momenteel: "De aanvragen moeten steeds binnengebracht worden vóór 31 januari van het jaar volgend op het jaar vermeld op de factuur". Omwille van de beperkte tijd wanneer het gaat om een factuur die bijvoorbeeld in het najaar wordt opgemaakt, wordt er voorgesteld om de indieningstermijn als volgt aan te passen: "De aanvragen moeten uiterlijk 1 jaar na datum vermeld op de factuur binnengebracht worden."
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het reglement betreffende de toekenning van premies ter aanmoediging van de beveiliging van woningen tegen inbraak goedgekeurd door de gemeenteraad van 14 december 2017.
De raad beslist onder de hierna vermelde voorwaarden en binnen de perken van de beschikbare budgetten een premie te verlenen voor de installatie van technopreventieve middelen ter beveiliging van woningen gelegen op het grondgebied van de gemeente.
§ 1 Met een premie wordt bedoeld een terugbetaling van een percentage, met een maximumbedrag, van de gemaakte kosten van aankoop en installatie van technopreventieve middelen voor de beveiliging van woningen tegen inbraak.
§ 2 Met een woning wordt bedoeld het huis of appartement bedoeld voor private huisvesting, het gebouw of gedeelten van een gebouw gebruikt door een vereniging zonder winstoogmerk. De betrokken woningen zijn gelegen op het grondgebied van de gemeente.
§ 1 De premie wordt toegekend aan personen of verenigingen zonder winstoogmerk, die huurder of eigenaar zijn van een woning met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van maximum 1 487 euro.
§ 2 De premie bedraagt 50 % van de aankoop- en/of installatiekosten van technopreventieve beveiligingsmaatregelen met een maximum van 100 euro per woning.
§ 3 De genomen maatregelen moeten bijdragen tot de beveiliging van de gehele woning en moeten het risico op inbraak voor de hele woning verkleinen. Dit houdt in dat alle toegangen (deuren, ramen, keldergaten,…) tot de woning in dezelfde mate moeten worden beveiligd.
§ 4 De maatregelen die in aanmerking komen, moeten gericht zijn op de verbetering van de organisatorische, bouwkundige en elektronische beveiliging van de woning.
§ 5 Onder deze maatregelen vallen o.a.: veiligheidssloten, cilinderbeveiliging, bijzetsloten, dubbele beglazing, rolluiken, camerabewaking, elektronische alarmsystemen,…
§ 6 De premie wordt aangevraagd voor een bepaalde woning door de bewoner van het huis die er zijn domicilie heeft, door de eigenaar van het huis, door de eigenaar/huurder van een vereniging zonder winstoogmerk, die er haar werking heeft. De aanvrager van de premie is ook degene die de kosten ter beveiliging van de woning betaalt.
§ 7 Er kan slechts éénmaal per woning een premie toegekend worden.
§ 1 De aanvrager dient een aanvraagformulier in bij de gemeente of bij de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken. Het aanvraagformulier moet vergezeld zijn van een kopie van de originele factuur waarmee de kosten worden bewezen en van het kadastraal inkomen van de desbetreffende woning.
§ 2 De aanvragen moeten uiterlijk 1 jaar na datum vermeld op de factuur binnengebracht worden.
§ 3 De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken voert een technische en administratieve controle uit. De administratieve controle omvat een controle van de bewijsstukken. De technische controle omvat het ter plaatse nakijken of de beveiligingsmaatregelen, die het voorwerp zijn van de premieaanvraag, daadwerkelijk zijn uitgevoerd en of het inbraakwerend effect betrekking heeft op de hele woning.
§ 4 De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken maakt een advies betreffende het al dan niet toekennen van de premie en legt dit voor aan het college van burgemeester en schepenen, dat beslist over de toekenning van de premie.
§ 5 De beslissing van het college van burgemeester en schepenen wordt ter kennis gebracht aan de aanvrager van de premie. Een weigering zal worden gemotiveerd.
§ 6 Premies die werden uitbetaald op basis van een bedrieglijke aanvraag, zullen teruggevorderd worden, ongeacht eventuele gerechtelijke vervolging.
Dit reglement vervangt het reeds bestaande reglement op de toekenning van een premie inbraakbeveiliging en treedt in werking op 1 april 2024.
Dit besluit wordt onderworpen aan de bepalingen betreffende het bestuurlijk toezicht (artikelen 326 tot en met 341) van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Op 18 januari 2024 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2024007521 (intern V/2024/0000) ingediend bij de gemeente door Thomas Marc Marie Valentin betreffende 'het verkavelen van percelen voor 10 loten in halfopen bebouwing, het verleggen van een gracht en het gedeeltelijk afschaffen en verleggen van een voetweg sentier 25' voor het project gelegen te Diestersteenweg - afdeling 1 sectie C, nrs.237V2, 151K, 151E en 237W2.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat onder meer het wijzigen van sentier nr. 25 in de Atlas van de Buurtwegen, een publieksrechtelijke erfdienstbaarheid van 1 meter breed. Deze wijziging houdt in concreto een gedeeltelijke verlegging in. Hiervoor werd een gemeentelijk rooilijnplan opgesteld.
Het plan dat betrekking heeft op gemeentelijke rooilijnen werd opgesteld door landmeter-expert Bart Severi - Jorre Herckens op datum van 30 mei 2023.
Het voorliggend rooilijnplan geeft verdere uitvoering aan artikel 3 en artikel 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019:
Het openbaar onderzoek betrekkende de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 29 januari 2024 tot en met 27 februari 2024. Er werd geen bezwaarschrift ingediend.
Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van ruimtelijke ordening.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het omgevingsdecreet.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
De Vlaamse Codex ruimtelijke ordening.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
De gemeenteraad keurt de voorliggende beslissing over de gedeeltelijke verlegging van buurtweg (sentier) 25 in de Atlas van de Buurtwegen, zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan, opgesteld door landmeter-expert Bart Severi - Jorre Herckens op datum van 30 mei 2023 , in het kader van omgevingsvergunningaanvraag met dossiernummer V/2024/00001, goed.
Het segment afgebakend met lijnsegmenten 1-2-5-6 (rode opvulling) zal afgeschaft worden. Het nieuwe traject wordt afgebakend met rooilijnen gedefinieerd door lijnsegmenten 3-6-7-8 (groene opvulling).
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen, in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing, een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Het tweede projectjaar van "de Klimaattuincoach" zit er begin april op. Het project wordt met een jaar verlengd.
De provincie nodigt de gemeente Nieuwerkerken (opnieuw) uit om de overeenkomst te ondertekenen. Deze overeenkomst regelt de samenwerking in het project "de Klimaattuincoach" tussen enerzijds de provincie Limburg en anderzijds de steden/gemeenten die deelnemen aan het project en dit voor de looptijd van 8 april 2024 tot 7 april 2025.
Deelnemen aan het project "de Klimaattuincoach" heeft verschillende voordelen:
Wat is een klimaattuincoach?
Een klimaattuincoach is een expert met ervaring in ecologisch tuinontwerp, die gemotiveerd is om de Limburgse tuinen mee klimaatrobuuster te maken. De klimaattuincoach adviseert en begeleidt de tuineigenaar over het klimaatrobuust maken van zijn tuin. Het advies is gebaseerd op de 7 stappen naar een klimaatrobuuste tuin, opgesteld door de provincie en partners. De hoofdfocus ligt hierbij op het beperken van verharding, het creëren van een goede waterhuishouding, het creëren van schaduw en koeling en het aanleggen van veel en divers (waar mogelijk inheems) groen. Daarnaast worden ook aspecten als duurzaam materiaalgebruik en klimaatvriendelijk onderhoud gepromoot en linken gelegd met de natuurlijke omgeving.
Enkel klimaattuincoaches die deelnamen aan de lesmodule 'klimaattuincoach' én slaagden voor het examen (georganiseerd door de provincie Limburg en haar partners) én die een verklaring ondertekenden, kunnen optreden als klimaattuincoach.
Hoe gaat de klimaattuincoach tewerk?
De klimaattuincoach levert de volgende diensten bij de deelnemende tuineigenaars:
Welke ondersteuning biedt de provincie?
De provincie zorgt voor het samenstellen van één pool van klimaattuincoaches voor elke deelnemende stad/gemeente. De toewijzing door de provincie van de klimaattuincoaches aan één of meer pools gebeurt op basis van afstand en rekening houdend met een gelijke verdeling van het aantal beschikbare klimaattuincoaches over de deelnemende steden/gemeenten. Binnen iedere pool wordt door de provincie een rangorde en beurtrol van de klimaattuincoaches vastgelegd.
De provincie zal daarnaast:
Wat wordt verwacht van de deelnemende steden/gemeenten?
De gemeente Nieuwerkerken zorgt voor het aanstellen van een klimaattuincoach wanneer een tuineigenaar een aanvraag voor een klimaattuinadvies indient. Hierbij wordt de opdracht gegund tegen een globale prijs die vastligt op 300 euro inclusief btw, waarvan 75 euro inclusief btw hetzij door de klimaattuincoach aangerekend wordt aan de tuineigenaar, hetzij door de gemeente wordt doorgerekend aan de tuineigenaar. De overige 225 euro wordt na oplevering van de opdracht door de gemeente aan de klimaattuincoach betaald. De gemeente staat in voor de oplevering en financiële afhandeling van de opdrachten.
De gemeente Nieuwerkerken zal daarnaast:
De gemeente kiest zelf hoeveel opdrachten ze per jaar ter beschikking stelt, met een maximum van 50. Dit aantal kan, indien groot succes en indien de pool van coaches dit toelaat, doorheen de looptijd van de overeenkomst in onderling overleg opgetrokken worden.
Kostenraming
De kostprijs per tuinadvies bedraagt 300 euro inclusief btw, waarvan 225 euro bijgedragen wordt door de gemeente en 75 euro door de tuineigenaar.
De gemeente stelt voor om voor de projectduur van 8 april 2024 tot 7 april 2025 10 opdrachten ter beschikking te stellen en hiervoor 2 250 euro te voorzien.
Fasering
Voorstel milieudienst:
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
De raad gaat akkoord met deelname aan het project "de Klimaattuincoach" van provincie Limburg en ondertekent de overeenkomst met provincie Limburg.
De raad gaat akkoord met het voorstel om 10 opdrachten ter beschikking te stellen en hiervoor een budget van 2 250 euro te voorzien.
Het nodige budget voor het vervolgproject (de subsidie en bijhorende eigen budget) is voorzien in het MJP onder de budgetsleutel AC000385 -- Er worden klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) gerealiseerd. -- MIL -- MJP001566 -- 3 000 euro --.
Het college van burgemeester en schepenen zal de ondertekende exemplaren van de overeenkomst bezorgen aan provincie Limburg.
Het Agentschap Justitie en Handhaving heeft als missie om te werken aan een veilige en rechtvaardige samenleving en mensen te versterken na gepleegd of geleden onrecht. Eén van de ambities van het agentschap is om in te zetten op een sterk handhavingsbeleid. In dat kader wordt er een nieuw Kaderdecreet Vlaamse Handhaving (KVH) van kracht. Met het oog op de digitalisering van de handhaving van Vlaamse regelgeving, de beveiligde bewaring van handhavingsinformatie, het uitwisselen ervan tussen bevoegde overheden en een uniforme digitale toegang van burgers en ondernemingen tot hun bestuurlijk sanctiedossier voorziet dit KVH in de oprichting van een Vlaams Handhavingsplatform (VHP).
Doel van het platform:
Alle PV’s van lokale besturen, inspectiediensten en politie komen real-time in het VHP terecht, meteen bij de juiste personen. Het ontwerp BVR voorziet dat de PV’s van collega’s binnen hetzelfde beleidsdomein zullen kunnen geraadpleegd worden, ongeacht het grondgebied. Verbalisanten zullen in de toekomst een notificatie krijgen wanneer de beboetingsinstantie een sanctie oplegt n.a.v. hun PV’s en verslagen van vaststelling en blijven zo op de hoogte van het gevolg dat eraan gegeven wordt. Ook de kennisgeving naar de belanghebbenden (bijvoorbeeld de overtreder, het parket, de boetingsinstantie), die vandaag veelal manueel gebeurt, zal door het platform uitgevoerd kunnen worden en daarmee een efficiëntiewinst opleveren. Burgers zullen bijvoorbeeld hun PV kunnen ontvangen via e-box, indien zij deze activeerden, of anders via de post, door de Magda Documentendienst van de Vlaamse Overheid. Burgers en ondernemingen zullen hun sanctiedossier kunnen raadplegen via respectievelijk Mijn Burgerprofiel en E-Loket. Tot slot worden de ingegeven documenten beveiligd bewaard gedurende hun volledige levensduur. Voor handhaving van VCRO (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) en DABM (Decreet Algemene Bepalingen Milieu) wordt het gebruik van VHP verplicht op 25 maart 2024.
Kaderdecreet
Vlaamse Handhaving Decreet betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning
Decreet betreffende de omgevingsvergunning
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
De gemeenteraad gaat akkoord met het protocol ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en de gemeente Nieuwerkerken.
De algemeen directeur en burgemeester handtekenen het protocol digitaal, waarna het overgemaakt wordt aan dhr. Van den Broek, Administrateur-Generaal van het Agentschap Justitie en Handhaving.
Agentschap Binnenlands Bestuur (hierna: ABB) en Wonen in Vlaanderen (hierna: WiV) hebben als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (“GEB” of data protection impact assessment “DPIA”) laten uitvoeren.
Rekening houdend met de persoonsgegevens die verwerkt worden in de VHT was een protocol noodzakelijk om conform de AVG wetgeving te handelen.
In het protocol worden de voorwaarden en modaliteiten van de wederzijdse elektronische mededeling van de persoonsgegevens, bestaande uit twee gegevensstromen (Gegevensstroom 1 en 2) tussen de gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken en het lokaal bestuur, uiteengezet.
Gegevensstroom 1 betreft de elektronische mededeling van de persoonsgegevens vanuit de VHT naar het lokaal bestuur. Deze gegevens zijn afkomstig via de aanmeldingen op het portaal van de VHT.
Gegevensstroom 2 betreft de elektronische mededeling van de persoonsgegevens vanuit het lokaal bestuur naar de VHT.
Algemeen genomen betreft dit de adresgegevens van de locaties waar tijdelijk ontheemden kunnen opgevangen worden, alsook de contactgegevens van de aanbieder van de locaties. Daarnaast zijn de contactgegevens van de gebruikers van de tool ook opgenomen in de VHT. Voor het lokaal bestuur gaat dit over de gemeentelijk coördinator en de lokale subsidiebeheerder.
Dit wordt verder gespecifieerd in het protocol.
Els Awouters, DPO gemeente Nieuwerkerken, en Rik Geerts, Adjunct-DPO gemeente Nieuwerkerken, geven een positief advies voor ondertekening van het protocol.
Het lokaal bestuur moet het document "verklaring voor akkoord" bij het protocol invullen en ondertekenen.
De raad keurt het protocol goed en geeft opdracht tot het ondertekenen van het document "verklaring voor akkoord" bij het protocol.
Het protocol wordt na ondertekening gepubliceerd op de gemeentelijke website.