Terug
Gepubliceerd op 22/03/2024

2024_GR_00020 - Vernieuwen ondertekening overeenkomst project "De klimaattuincoach" 2024 - 2025 - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 21/03/2024 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Dries Deferm, Voorzitter-Burgemeester; Miet Bessemans, Schepen; Rohnny Schreurs, Schepen; Christel Jorissen, Schepen; Arnoud Nijssen, Schepen; Theo Herbots, Raadslid; Luc Vaes, Raadslid; Benny Bamps, Raadslid; André Willems, Raadslid; Urbain Bangels, Raadslid; Marie-José Bangels, Raadslid; Kevin Oyen, Raadslid; Gert Clerinx, Raadslid; Claire Kempeneers, Raadslid; Marie-Rose Schops, Raadslid; Evi Jans, Algemeen directeur

Afwezig

Brenda Berden, Raadslid; Sandra Vansimpsen, Raadslid

Secretaris

Evi Jans, Algemeen directeur

Voorzitter

Dries Deferm, Voorzitter-Burgemeester
2024_GR_00020 - Vernieuwen ondertekening overeenkomst project "De klimaattuincoach" 2024 - 2025 - Goedkeuring 2024_GR_00020 - Vernieuwen ondertekening overeenkomst project "De klimaattuincoach" 2024 - 2025 - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het tweede projectjaar van "de Klimaattuincoach" zit er begin april op. Het project wordt met een jaar verlengd. 

De provincie nodigt de gemeente Nieuwerkerken (opnieuw) uit om de overeenkomst te ondertekenen. Deze overeenkomst regelt de samenwerking in het project "de Klimaattuincoach" tussen enerzijds de provincie Limburg en anderzijds de steden/gemeenten die deelnemen aan het project en dit voor de looptijd van 8 april 2024 tot 7 april 2025. 

Deelnemen aan het project "de Klimaattuincoach" heeft verschillende voordelen:

  • Een klimaatrobuuste tuin biedt niet enkel voordelen voor het klimaat, maar ook voor de leefbaarheid van de buurt, het welzijn van de tuineigenaars, de biodiversiteit, ...
  • Tuineigenaars die bomen en hagen planten, ontharden, waterinfiltratie voorzien, ... dragen bij aan het behalen van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en het klimaatactieplan van de gemeente. 
  • De klimaattuincoach is een positief project met zichtbare resultaten. De klimaattuincoaches, die advies aan huis geven, zijn bovendien allemaal experts die geslaagd zijn voor een examen georganiseerd door de provincie.
  • Elke tuin die omgevormd wordt tot een klimaattuin is een winst voor het klimaat én een bron aan inspiratie voor de buurt.
  • De campagnewebsite voor tuineigenaars bevat praktische fiches, inspirerende websites en projecten, voor en na foto's van een tuin in transitie ... alsook de nodige informatie om de tuineigenaars te ondersteunen bij de (her)inrichting van hun tuin tot een klimaatrobuuste oase.
  • De campagnewebsite voor gemeenten bevat o.a. kant-en-klaar-communicatiemateriaal om promotie te voeren over de klimaattuincoach. 

Wat is een klimaattuincoach?

Een klimaattuincoach is een expert met ervaring in ecologisch tuinontwerp, die gemotiveerd is om de Limburgse tuinen mee klimaatrobuuster te maken. De klimaattuincoach adviseert en begeleidt de tuineigenaar over het klimaatrobuust maken van zijn tuin. Het advies is gebaseerd op de 7 stappen naar een klimaatrobuuste tuin, opgesteld door de provincie en partners. De hoofdfocus ligt hierbij op het beperken van verharding, het creëren van een goede waterhuishouding, het creëren van schaduw en koeling en het aanleggen van veel en divers (waar mogelijk inheems) groen. Daarnaast worden ook aspecten als duurzaam materiaalgebruik en klimaatvriendelijk onderhoud gepromoot en linken gelegd met de natuurlijke omgeving.

Enkel klimaattuincoaches die deelnamen aan de lesmodule 'klimaattuincoach' én slaagden voor het examen (georganiseerd door de provincie Limburg en haar partners) én die een verklaring ondertekenden, kunnen optreden als klimaattuincoach.

Hoe gaat de klimaattuincoach tewerk? 

De klimaattuincoach levert de volgende diensten bij de deelnemende tuineigenaars:  

  • Adviserend tuinbezoek: tijdens dit bezoek geeft de coach advies over een mix van grote en kleine maatregelen om de tuin klimaatrobuust te maken. Hij geeft o.a. tips over het aanplanten van gevelgroen, het omvormen van een stuk gazon tot een bloemrijk grasland of het aanleggen van een wadi. Hierbij wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de eigenschappen van de tuin en de wensen van de eigenaar.
  • Schriftelijk verslag en vlekkenplan: de tuineigenaar ontvangt binnen de twee weken na het bezoek een schriftelijk verslag, met een weergave van alle tips en mogelijkheden voor de tuin en een vlekkenplan (een schematisch plan) van de voorgestelde aanpassingen.
  • Klimaattuinkrant: via dit krantje geeft de coach extra tips en voorbeelden mee en verwijst hij door naar o.a. praktische fiches waarmee de tuineigenaar zelf aan de slag kan.

Welke ondersteuning biedt de provincie? 

De provincie zorgt voor het samenstellen van één pool van klimaattuincoaches voor elke deelnemende stad/gemeente. De toewijzing door de provincie van de klimaattuincoaches aan één of meer pools gebeurt op basis van afstand en rekening houdend met een gelijke verdeling van het aantal beschikbare klimaattuincoaches over de deelnemende steden/gemeenten. Binnen iedere pool wordt door de provincie een rangorde en beurtrol van de klimaattuincoaches vastgelegd. 

De provincie zal daarnaast:

  • zorgen voor de ondertekening van de verklaring door de klimaattuincoaches die deelnemen;
  • promotie voeren over het project waarbij ook de rol van de partners en stad/gemeente aan bod komen waar mogelijk;
  • vragen van (kandidaat-) klimaattuincoaches behandelen;
  • bij vragen van tuineigenaars doorverwijzen naar de stad/gemeente;
  • de kwaliteit van de inzetbare klimaattuincoaches bewaken, o.a. door de nodige opleiding en bijbehorend examen en netwerkmomenten te organiseren;
  • zorgen voor een klimaattuinkrant voor elke deelnemende tuineigenaar;
  • de campagnewebsite www.limburgseklimaattuinen.be onderhouden en indien nodig verder uitwerken. Hier kunnen de tuineigenaars terecht voor o.a. praktische fiches en inspiratie. Op de website www.duurzamelimburgsegemeenten.be/campagne-limburgse-klimaattuinen-voor-lokale-besturen kunnen de steden/gemeenten terecht voor o.a. kant-en-klaar campagnemateriaal. 

Wat wordt verwacht van de deelnemende steden/gemeenten?

De gemeente Nieuwerkerken zorgt voor het aanstellen van een klimaattuincoach wanneer een tuineigenaar een aanvraag voor een klimaattuinadvies indient. Hierbij wordt de opdracht gegund tegen een globale prijs die vastligt op 300 euro inclusief btw, waarvan 75 euro inclusief btw hetzij door de klimaattuincoach aangerekend wordt aan de tuineigenaar, hetzij door de gemeente wordt doorgerekend aan de tuineigenaar. De overige 225 euro wordt na oplevering van de opdracht door de gemeente aan de klimaattuincoach betaald. De gemeente staat in voor de oplevering en financiële afhandeling van de opdrachten.

De gemeente Nieuwerkerken zal daarnaast:

  • regelmatig promotie voeren naar haar inwoners over het project, waarbij ook de rol van de provincie en partners aan bod komt door minstens het gebruik van het logo ‘Limburgse Klimaattuinen’ en de logo’s van provincie en partners zoals aangeleverd op deze website;
  • zorgen voor een inschrijfmodule voor tuineigenaars, met (automatische) bevestiging van ontvangst;
  • de ontvangen adviesaanvragen opvolgen.

De gemeente kiest zelf hoeveel opdrachten ze per jaar ter beschikking stelt, met een maximum van 50. Dit aantal kan, indien groot succes en indien de pool van coaches dit toelaat, doorheen de looptijd van de overeenkomst in onderling overleg opgetrokken worden. 

Kostenraming

De kostprijs per tuinadvies bedraagt 300 euro inclusief btw, waarvan 225 euro bijgedragen wordt door de gemeente en 75 euro door de tuineigenaar.

De gemeente stelt voor om voor de projectduur van 8 april 2024 tot 7 april 2025 10 opdrachten ter beschikking te stellen en hiervoor 2 250 euro te voorzien.

Fasering

  • Voor 1 maart 2024 deelname bevestigen aan provincie Limburg (d.m.v. een principiële goedkeuring door het CBS met aanvulling van de gemeenteraadsbeslissing op 21 maart 2024). 
  • Tegen uiterlijk 18 maart 2024 ondertekende overeenkomst bezorgen (principiële goedkeuring wordt bezorgd en achteraf aangevuld met de gemeenteraadsbeslissing van 21 maart 2024). 
  • Start tuinbezoeken in april 2024. 

Voorstel milieudienst:

  • Deelname aan de campagne Limburgse klimaattuinen komt in aanmerking voor inzet van de subsidie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, waardoor een gedeelte van deze subsidie voor deelname aan deze campagne ingezet kan worden. Gemeente Nieuwerkerken zal in 2024 een subsidiebedrag van 4 839 euro ontvangen. Deze subsidie en bijhorend eigen budget is voorzien in het MJP onder de budgetsleutel AC000385: Er worden klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) gerealiseerd. -- MIL -- MJP001566 -- 3000,00 euro --. 
  • Deelname aan de campagne Limburgse klimaattuinen met inzet van 10 adviezen van de klimaattuincoach voor 2024. Enkel de werkelijk uitgevoerde adviezen dienen betaald te worden.

Juridische grond

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen. 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht. 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Regelgeving: bevoegdheid

8a08e592682bdd4c01682cb9ef43009d

Regelgeving bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad gaat akkoord met deelname aan het project "de Klimaattuincoach" van provincie Limburg en ondertekent de overeenkomst met provincie Limburg.

Artikel 2

De raad gaat akkoord met het voorstel om 10 opdrachten ter beschikking te stellen en hiervoor een budget van 2 250 euro te voorzien. 

Artikel 3

Het nodige budget voor het vervolgproject (de subsidie en bijhorende eigen budget) is voorzien in het MJP onder de budgetsleutel AC000385 -- Er worden klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) gerealiseerd. -- MIL -- MJP001566 -- 3 000 euro --.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen zal de ondertekende exemplaren van de overeenkomst bezorgen aan provincie Limburg.