Op 11 juli 2023 werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2023095977 (intern OMV/2023/00059) ingediend bij de gemeente door Vanhove Liliane betreffende de herbouw van een bestaande woning mits een gewijzigde inplanting, het vellen van hoogstammige bomen, het slopen van een bestaande constructie en het verleggen van een gedeelte van sentier 41 voor het project gelegen te Bergstraat - afdeling 4 sectie B, nrs. 246w en 246x.
Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat onder meer het wijzigen van sentier nr. 41 in de Atlas van de Buurtwegen, een publieksrechtelijke erfdienstbaarheid van 1 meter breed. Deze wijziging houdt in concreto een gedeeltelijke verlegging in. Hiervoor werd een gemeentelijk rooilijnplan opgesteld.
Het plan dat betrekking heeft op gemeentelijke rooilijnen werd opgesteld door landmeter-expert Denise Ballet op datum van 5 maart 2023.
Het voorliggend rooilijnplan geeft verdere uitvoering aan artikel 3 en artikel 4 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019:
Het openbaar onderzoek betrekkende de omgevingsvergunning, inclusief het rooilijnplan, vond plaats van 29 september 2023 tot en met 28 oktober 2023. Er werd één bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift handelt niet over de voorliggende gedeeltelijke afschaffing van buurtweg (sentier) nr. 41 maar over de ruimtelijke inpasbaarheid van de aanvraag en technische vragen tot een gemene muur. De gemeenteraad dient hierover met andere woorden niet te beraadslagen.
Het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van ruimtelijke ordening.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur.
Het decreet van de Vlaamse regering houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het omgevingsdecreet.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
De Vlaamse Codex ruimtelijke ordening.
Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47, bepaalt het volgende:
“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Volgens de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:
“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;
- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;
- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”
De gemeenteraad keurt de voorliggende beslissing over de gedeeltelijke verlegging van buurtweg (sentier) 41 in de Atlas van de Buurtwegen, zoals weergegeven op het bijgevoegde rooilijnplan, opgesteld door landmeter-expert Denise Ballet op datum van 5 maart 2023, in het kader van omgevingsvergunningaanvraag met dossiernummer OMV/2023/000, goed.
Het segment afgebakend met lijnsegmenten 1-2-3-4 (rode opvulling) zal afgeschaft worden. Het nieuwe traject wordt afgebakend met rooilijnen gedefinieerd door lijnsegmenten 4-7-8-9-10-11 (groene opvulling).
Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.